Over het LSE

Bij het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) bieden wij hulp en advies aan burgers en professionals in de omgang met radicalisering en extremisme.

Wij werken op het snijvlak van zorg en veiligheid. Wij maken en houden contact, onbevooroordeeld. Vanuit een professionele houding en met kennis van zaken.  Betrokken bij onze cliënten en bevlogen in ons werk. Daarbij zijn mensenrechten, de kaders van de Nederlandse wet en de nationale veiligheid leidend. Wij baseren ons op de laatste wetenschappelijke inzichten en kennis over radicaliseringsprocessen.

Illustratie 2 mensen aan het werk.

Het LSE

  • werkt als landelijk expert in de omgang met radicalisering en extremisme;
  • draagt bij aan veiligheid door zorg;
  • is laagdrempelig beschikbaar voor burgers en professionals voor advies, hulp en zorg bij de omgang met radicalisering en extremisme;
  • biedt maatwerk binnen de bestaande diensten;
  • verbindt mensen en partijen in de aanpak van radicalisering en extremisme;
  • analyseert en deelt trends op basis van praktijkervaring;
  • werkt onafhankelijk van de overheid;
  • springt in op maatschappelijke ontwikkelingen.

Stichting Fier

Het LSE is onderdeel van het landelijk expertise- en behandelcentrum Fier. Fier is landelijk specialist op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

 

Naar de website van Fier

Kwaliteit

Het LSE investeert in professionalisering van haar dienstverlening. Kwaliteit en transparantie staan hoog in het vaandel. Daarom laten wij onze dienstverlening onafhankelijk evalueren.

 

Bekijk de evaluaties

Vacatures

Werken bij  het LSE is zeer divers en uitdagend. Bij het LSE bieden we een inspirerende werkomgeving met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Bent u geïnteresseerd in een functie bij het LSE of wilt u meer informatie over de openstaande vacatures?

 

Bekijk hier de openstaande vacatures

5 jaar LSE: wat een reis!

LSE JubileumuitgaveHet begon met een idee en een overtuiging. Het idee dat er steun zou moeten komen voor de omgeving van personen die radicaliseerden evenals een aanpak om ‘spijtop – tanten’ individueel te begeleiden uit het extremisme. Ter ere van het vijfjarig bestaan (2020) van het LSE is een magazine uitgebracht: ‘Het LSE, vijf jaar sterk voor een veilige en leefbare samenleving’.

Bekijk het magazine

 

 

Ons laatste nieuws en publicaties

  • Handreiking

Handreiking radicalisering en psychopathologie

Radicalisering is het proces waarbij een persoon (of groep) steeds meer bereid is om de gevolgen te accepteren van de strijd voor een samenleving die niet overeenkomt met onze democratische rechtsorde. Radicalisering wordt gekarakteriseerd door toenemend zwart-wit denken in combinatie met uitspraken tegen andersdenkenden. Een individu kan zich steeds meer terugtrekken uit de maatschappij en een grotere bereidheid ontwikkelen (gewelddadige) actie te ondernemen (NCTV, 2024). Dit proces kàn leiden tot extremisme, wat inhoudt dat iemand vanuit zijn ideologie gemotiveerd is om (niet-)gewelddadige activiteiten te ondernemen tegen de democratische rechtsorde (NCTV, 2024). Geradicaliseerde individuen kunnen erg verschillen wat betreft ideologie, religieuze overtuiging, sociaaleconomische status en mentale gezondheid (Koomen & van der Pligt, 2016). De prevalentie van psychische problematiek verschilt erg per onderzoek en varieert tussen de 0-57% (Gill et al., 2021); het is dus mogelijk dat mentale problemen een rol spelen in het radicaliseringsproces. Daarnaast is onderzocht dat een deel van de mensen die extremistisch geweld hebben gepleegd, eerder in aanraking is geweest met de geestelijk gezondheidszorg (ggz) (Steinmetz, 2021; Weenink, 2019). Vanwege grote veiligheidsrisico’s die het gevolg kunnen zijn van radicalisering en extremisme, zou het wenselijk zijn als ggz-instanties kennis hebben over hoe ze deze risico’s kunnen inschatten, hoe ze in contact kunnen blijven met deze personen en wat hun eventuele verantwoordelijkheid hierin is. Deze handreiking is geschreven voor ggz-professionals die in contact komen met cliënten die mogelijk radicaliseren en/of extremistische uitlatingen doen.

Ga naar bericht

contactformulier

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Bel 088 – 20 80 080 of laat een terugbelverzoek achter. Liever per mail? Bekijk onze contactgegevens.

Let op: wij kunnen geen zakelijke telefoonnummers terugbellen.

Terugbelverzoek

  • Let op 088 nummers kunnen niet worden teruggebeld.