Mijn kind wordt beïnvloed in opvattingen en gedrag sinds hij/zij omgaat met een bepaalde groep

Het is moeilijk te bepalen of uw kind beïnvloed wordt door een zorgelijk netwerk. Of het nu gaat om rechts-extremisme, links-extremisme, moslimextremisme, een sektarische beweging of milieu/dierenrechtenactivisme: als u denkt dat uw kind te maken heeft met sterke beïnvloeding van buitenaf en ander, geheimzinnig of terugtrekkend gedrag vertoont, is het belangrijk om contact op te nemen met professionals met ervaring op het gebied van radicalisering en extremisme.
 

Bij welke signalen moet ik mij echt zorgen maken?

Het is lastig om aan te geven bij welke signalen er nu daadwerkelijk sprake is van zorgelijk gedrag. Er zijn allerlei signalen die op zichzelf niet meteen zorgwekkend hoeven te zijn, maar die samen een situatie wel verontrustend maken:

Omdat de signalen niet altijd duidelijk zijn, is het verstandig om uw zorgen te delen met een professional die ervaring heeft op het gebied van radicalisering. Samen kunt u uitspraken, gedrag en andere signalen naast elkaar leggen om te kijken of de zorgen terecht zijn.

Wat kan ik doen?

Het is als ouder heel erg moeilijk om zicht te krijgen op zorgelijke netwerken/groepen, maar probeer op de hoogte te zijn van wat uw kind doet en waar hij/zij is. Blijf goed in contact met uw kind en wijs uw kind niet af op gedrag en op uitspraken en ga geen discussies aan. Dit kan het gedrag versterken en ervoor zorgen dat een kind zich (verder) terugtrekt.

Neem contact op bij zorgelijke signalen, ook als u twijfels heeft. Wij staan u te woord en bespreken samen met u de situatie. Wij kunnen u adviseren wat u zelf kunt doen en zullen aangeven waar professionele hulp nodig is.

Blijkt de situatie inderdaad zorgelijk te zijn, dan kunnen onze familieondersteuners helpen. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen en bijstaan van families die te maken hebben met radicalisering.

Familieondersteuning

Familieondersteuning

Hulpverlening en zorg voor ouders en families van wie een kind of familielid te maken heeft met radicalisering of extremisme.  
Meer informatie

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding voor mensen die zelf betrokken zijn bij radicalisering of extremisme. 
Meer informatie

Contact met lotgenoten

Contact met lotgenoten

Professioneel begeleid groepscontact met lotgenoten van wie een kind of familielid te maken heeft (gehad) met radicalisering of extremisme.
Meer informatie