Ik zoek hulp als professional

Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) biedt hulp en ondersteuning aan professionals die tijdens hun werk te maken krijgen met (mogelijke) radicalisering. Het gaat vaak om ingewikkelde situaties. Het LSE biedt hulp en ondersteuning op verschillende manieren. Afhankelijk van de situatie bieden wij passende hulp.

Illustratie 2 mensen aan het werk.

Waarvoor kunnen professionals bij het LSE terecht? 

Elke professional kan terecht bij het LSE. Voor ons maakt het niet uit of je werkt bij de politie, GGZ of dat je vanuit een andere functie te maken hebt met (mogelijke) radicalisering. Elke professional kan bij het LSE terecht voor advies, duiding en begeleiding.

Consultatie en advies

Voor alle professionals biedt het LSE advies en consultatie. Op deze pagina leest u wat wij voor u kunnen betekenen. Bij twijfel of iemand (mogelijk) geradicaliseerd is, is het altijd slim om contact met ons op te nemen.

 

Meer over consultatie en advies

Het Landelijk Interventieteam Vreemdelingenketen

Zijn er vragen of zorgen over mogelijke radicalisering bij een asielzoeker of statushouder? Dan kan het Landelijk Interventieteam Vreemdelingenketen (LIV) meedenken en adviseren. Met een team van duidingsexperts en zorgexperts onderzoekt LIV of er sprake is van radicalisering en/of psychische problematiek (zoals trauma). Het team heeft kennis van onder andere radicalisering, jihadisme, geopolitiek en psychologie. Vervolgens stelt LIV een advies op voor lokale partijen over zorg en ondersteuning van de persoon in kwestie met als doel om (toenemende) radicalisering te voorkomen.

 

Meer over LIV

Landelijk Adviesteam minderjarige Terugkeerders

Het LAT voert gesprekken met achtergebleven familieleden hier in Nederland en hun verdere netwerk over een eventuele terugkeer. Waar nodig worden gesprekken met pleeggezinnen gevoerd over de mogelijkheden om deze kinderen op te vangen. Zodra de kinderen weer terug zijn in Nederland voert het LAT ook gesprekken met de terugkeerders zelf.

Het LAT wordt gecoördineerd door de Raad van de Kinderbescherming. De experts van het LSE zijn onderdeel van dit team.

 

Meer over LAT

Tips om om te gaan met iemand die radicaliseert

Ga geen discussies aan

Blijf in contact en wijs de persoon niet af op zijn of haar gedrag en uitspraken. Dit kan het gedrag versterken en ervoor zorgen dat een persoon zich (verder) terugtrekt.

Ga geen discussies aan

Dit kan het gedrag versterken en ervoor zorgen dat iemand zich (verder) terugtrekt. Niet radicale personen kunnen voor bescherming zorgen. En voor de mogelijkheid om in contact te komen.

Neem contact op

Neem contact op bij zorgelijke signalen, ook als u twijfelt. Medewerkers van het LSE kunnen u te woord staan en samen met u de situatie bespreken. Wij beantwoorden uw vragen en kunnen u adviseren. Wij zullen het ook aangeven als wij denken dat professionele hulp nodig is.

Onze laatste publicaties

contactformulier

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Bel 088 – 20 80 080 of laat een terugbelverzoek achter. Liever per mail? Bekijk onze contactgegevens.

Let op: wij kunnen geen zakelijke telefoonnummers terugbellen.

Terugbelverzoek