Ik zoek hulp als client

Misschien zit u met vragen die u nergens durft te stellen of spelen er gedachten door uw hoofd die u niet goed kunt begrijpen of verklaren? Of zijn er mensen in uw netwerk waardoor u zich onder druk gezet voelt? Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) is er voor mensen die zich zorgen maken over hun eigen gedrag of gedachtengoed. Maar wanneer moet u zich echt zorgen maken?

Is het activisme of extremisme?

Soms is het moeilijk om het verschil te zien tussen activisme en extremisme. Bij activisme probeer je verandering voor elkaar te krijgen zonder daarbij de wet te overtreden. Activisme gaat over het bespreken van maatschappelijke problemen en daarbij een oplossing te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door vreedzaam protesteren, een evenement organiseren of het aanspreken van beleidsmakers zoals politici of bestuurders van grote bedrijven.

Extremisme daarentegen is gericht op het bereiken van je (soms extreme) doelen, vaak met agressie en geweld. Dit kan bijvoorbeeld door het verspreiden van haatboodschappen met als doel het verstoren van de samenleving.

Bij welk gedrag moet ik mij zorgen maken?

Het is lastig om aan te geven wanneer er sprake is van zorgelijk gedrag. Veel dingen zijn op zichzelf niet meteen zorgelijk, maar die samen een situatie wel verontrustend maken.

Hieronder leggen we uit waar u aan kunt denken bij een verontrustende situatie. Deze situaties kunnen soms samengaan met ingrijpende gebeurtenissen in uw leven. Denk aan een verhuizing, scheiding van ouders, overlijden of wisseling van school.

  • U deelt of liket gewelddadige of haatdragende propaganda op social media of via groepen op bijvoorbeeld Telegram.
  • U bezoekt social mediagroepen, websites of bijeenkomsten waarvan anderen zeggen dat deze niet normaal zijn.
  • U bent boos op instanties of de overheid.
  • U gebruikt wij-tegen-zij-termen en u heeft afkeer tegen bepaalde doelgroepen of minderheden.

contactformulier

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Bel 088 – 20 80 080 of laat een terugbelverzoek achter. Liever per mail? Bekijk onze contactgegevens.

Let op: wij kunnen geen zakelijke telefoonnummers terugbellen.

Terugbelverzoek

  • Let op 088 nummers kunnen niet worden teruggebeld.

Al client van het LSE?

Bent u op zoek naar alle belangrijke documenten die u nodig heeft tijdens uw behandeling bij het LSE?

Ga naar informatie voor clienten