Ik vermoed dat een jongere radicaliseert
Als je denkt dat een jongere uit je omgeving, bijvoorbeeld je kind, aan het radicaliseren is, kan dat ontzettend veel vragen en onzekerheid met zich meebrengen. Moet je je zorgen maken? Hoe weet je of er echt iets aan de hand is? Wat kun je doen?
Puberaal of radicaal?
Binnen de identiteitsontwikkeling van jongeren zijn er altijd fases. Soms kunnen deze extreem overkomen. Om te bepalen of het daadwerkelijk om zorgelijk extreem gedrag gaat of om gedrag dat past bij de ontwikkelingsfase, is het verstandig om zorgen en signalen te delen met een professional die kennis en ervaring heeft op het gebied van radicalisering. Samen met de professional kunt u uitspraken, gedrag en andere signalen naast elkaar leggen en bespreken om te kijken of de zorgen terecht zijn.
Welke signalen kunnen duiden op radicalisering?
Het is lastig om aan te geven bij welke signalen er nu daadwerkelijk sprake is van zorgelijk gedrag. Er zijn wel signalen die samen met andere signalen kunnen wijzen op radicalisering en die je in de gaten moet houden:
- De jongere heeft nieuwe vrienden en heeft oude vrienden compleet losgelaten.
- De jongere isoleert zich van familie en vrienden.
- De jongere bezoekt zorgelijke internetforums, websites of besloten Facebookpagina’s of -groepen.
- De jongere gebruikt wij-tegen-zij-termen.
- De jongere gaat niet meer naar sport of stopt met het beoefenen van hobby's.
- Extreem spijbelgedrag.
- Er heeft onlangs een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden in het leven van de jongere; dit kan variëren van een verhuizing of een wisseling van school tot een overlijden.
- De jongere leest u en anderen de les.
Vaak zien we dat verschillende factoren invloed kunnen hebben op het radicaliseringsproces en dat het proces niet volgens een vast patroon verloopt. Er zijn allerlei signalen die op zichzelf geen duidelijkheid geven, maar die samen een bepaalde situatie wel zorgelijk maken. Daarom is het verstandig uw zorgen te delen met iemand die veel ervaring heeft op het gebied van radicalisering.
Wat kan ik doen?
Blijf goed in contact en wijs de jongere niet af op gedrag en uitspraken. Ga geen discussies aan. Dit kan het gedrag versterken en ervoor zorgen dat een kind zich (verder) terugtrekt. Neem vooral contact op. Medewerkers van het LSE kunnen u te woord staan en samen met u de situatie bespreken. Wij kunnen u adviseren wat u zelf kunt doen en aangeven waar professionele hulp nodig is.
Blijkt de situatie inderdaad zorgelijk te zijn, dan kunnen onze familieondersteuners u helpen. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen en bijstaan van families die te maken hebben met radicalisering.