Ik maak me zorgen over mijn eigen gedachten of het netwerk waarin ik mij bevind

Misschien zit u met vragen die u nergens durft te stellen? Spelen er gedachten door uw hoofd die u niet goed kunt begrijpen of verklaren? Zijn er mensen in uw netwerk waardoor u zich onder druk gezet voelt? Wanneer is een situatie echt zorgelijk en wat kunt u doen?
 

Activisme of extremisme?

We spreken van extremisme als iemand vanuit ideologische overtuigingen met bepaald gedrag of uitlatingen over de grenzen van de wet gaat. Dit kan gaan om geweld dat wordt goedgekeurd om een bepaald doel te bereiken, bijvoorbeeld vandalisme of vernieling. Het begint vaak klein, maar kan van kwaad tot erger gaan.

Bij welk gedrag moet ik mij echt zorgen maken?

Het is lastig om aan te geven bij welke signalen er nu daadwerkelijk sprake is van zorgelijk gedrag. Er zijn allerlei signalen die op zichzelf niet meteen zorgelijk hoeven te zijn, maar die samen een situatie wel verontrustend maken:

Wat kan ik doen?

Of het nu gaat om rechts-extremisme, links-extremisme, moslimextremisme, een sektarische beweging of milieu/dierenrechtenactivisme: als u denkt dat u te maken hebt met sterke beïnvloeding van buitenaf of dat u betrokken bent bij extreme groepen of zorgelijke netwerken, is het belangrijk om contact op te nemen met professionals met ervaring op het gebied van radicalisering en extremisme.
 
Medewerkers van het LSE kunnen u te woord staan en samen met u de situatie bespreken. Wij kunnen adviseren wat u zelf kunt doen en ook aangeven waar professionele hulp nodig is. Blijkt de situatie inderdaad zorgwekkend te zijn, dan kunnen onze medewerkers u verder helpen. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen en bijstaan van families en personen die te maken hebben met extremisme.