Iemand uit mijn omgeving gedraagt zich anders en wordt steeds extremer qua opvattingen.

Als je kind, een familielid of iemand anders uit je omgeving zich ineens anders gedraagt en extreme uitspraken doet, kan dat veel vragen oproepen. Moet je je zorgen maken? Hoe weet je of er echt iets aan de hand is? Wat kun je doen?

Welke signalen kunnen duiden op radicalisering?

Het is lastig om aan te geven bij welke signalen er nu daadwerkelijk sprake is van zorgelijk gedrag. Er zijn signalen die op zichzelf niet meteen zorgelijk hoeven te zijn, maar in samenhang met andere signalen kunnen wijzen op radicalisering:

Omdat signalen niet altijd duidelijk zijn, verschillende factoren invloed kunnen hebben op het radicaliseringsproces en het proces niet volgens een vast patroon verloopt, is het verstandig om zorgelijke signalen te delen met een professional die ervaring heeft op het gebied van radicalisering. Samen kunt u uitspraken, gedrag en andere signalen naast elkaar leggen om te kijken of de zorgen terecht zijn.

Wat kan ik doen?

Blijf in contact met de persoon in kwestie. Wijs degene niet af op gedrag en uitspraken en ga geen discussies aan. Dit kan het gedrag versterken en ervoor zorgen dat iemand zich (verder) terugtrekt.

Neem contact op bij zorgelijke signalen, ook als u twijfelt. Medewerkers van het LSE kunnen u te woord staan en samen met u de situatie bespreken. Wij beantwoorden uw vragen en kunnen u adviseren. Wij zullen het ook aangeven als wij denken dat professionele hulp nodig is.

Familieondersteuning

Familieondersteuning

Hulpverlening en zorg voor ouders en families van wie een kind of familielid te maken heeft met radicalisering of extremisme.  
Meer informatie

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding voor mensen die zelf betrokken zijn bij radicalisering of extremisme. 
Meer informatie

Contact met lotgenoten

Contact met lotgenoten

Professioneel begeleid groepscontact met lotgenoten van wie een kind of familielid te maken heeft (gehad) met radicalisering of extremisme.
Meer informatie