Als je kind, een familielid of iemand anders uit je omgeving zich ineens anders gedraagt en extreme uitspraken doet, kan dat veel vragen oproepen. Moet je je zorgen maken? Hoe weet je of er echt iets aan de hand is? Wat kun je doen?
Het is lastig om aan te geven bij welke signalen er daadwerkelijk sprake is van zorgelijk gedrag. Er zijn signalen die op zichzelf niet meteen zorgelijk hoeven te zijn, maar in samenhang met andere signalen zorgelijk kunnen zijn:
Ga geen discussies aan. Dit kan het gedrag versterken en ervoor zorgen dat iemand zich (verder) terugtrekt. Niet radicale personen kunnen voor bescherming zorgen. En voor de mogelijkheid om in contact te komen.
Binnen de identiteitsontwikkeling zijn er altijd fases. Soms kunnen deze extreem overkomen. Om te bepalen of het daadwerkelijk om zorgelijk extreem gedrag gaat of om gedrag dat past bij de ontwikkelingsfase, is het verstandig om zorgen en signalen te delen met een professional die kennis en ervaring heeft op het gebied van radicalisering. Samen met de professional kunt u uitspraken, gedrag en andere signalen naast elkaar leggen en bespreken om te kijken of de zorgen terecht zijn.
Neem contact op bij zorgelijke signalen, ook als u twijfelt. Medewerkers van het LSE kunnen u te woord staan en samen met u de situatie bespreken. Wij beantwoorden uw vragen en kunnen u adviseren. Wij zullen het ook aangeven als wij denken dat professionele hulp nodig is.