Op donderdag 2 november 2023 is het zover, dan vindt het seminar ‘Een wereld van verschil’ plaats. Tijdens het seminar bieden wij vier verschillende verdiepende sessies aan. Wij horen graag voor donderdag 12 oktober welke workshop je wil bijwonen.
Verdiepende sessies
Verdiepende sessies
Naast de plenaire sessies bieden wij 4 verschillende verdiepende sessies aan. Je kunt 1 verdiepende sessie volgen. Lees hieronder meer over de inhoud van de sessies en geef je voorkeur aan in het onderstaande formulier. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met je opgegeven voorkeur.
Workshop: Radicalisering; niets nieuws
Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt steeds meer dat psychopathologie, psychosociale problematiek en context waarin mensen gevormd worden, erg bepalend zijn in processen van radicalisering. We zien dat er in het radicaliseringsproces parallellen zijn met andere zorgelijke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld criminaliteit. In deze workshop nemen we deze patronen met elkaar onder de loep.
Deze workshop wordt gegeven door Niels, consultant bij het Landelijk Steunpunt Extremisme, en Maryam El- Rahmouni van Melra Consultancy & Training. Zij is jurist, behavior change specialist en strategisch/beleidsadviseur op het snijvlak zorg & veiligheid.
Workshop: Basishouding en gespreksvoering
Als professional kom je in contact met meningen en zienswijzen die soms schuren met die van jezelf. Hoe ga je om met radicale of extremistische uitingen? Hoe blijf je in verbinding als je in je werk een oordeel voelt of je veroordeeld voelt? Jouw reactie als professional is essentieel in het signaleren en voorkomen van verdere radicalisering naar extremisme.
In deze interactieve workshop krijg je de kans om situaties uit de praktijk te oefenen met behulp van een trainingsacteur en een casemanager van het Landelijk Steunpunt Extremisme. Door te oefenen krijg je meer zelfvertrouwen en handelingsperspectief om in contact kunnen komen en blijven met mensen met extremistische wereldbeelden.
College: Botsende wereldbeelden
Hoe wij de wereld zien, ervaren en begrijpen vormen samen ons wereldbeeld. Uit welke onderdelen bestaan wereldbeelden? En hoe beïnvloeden ze ons handelen en het begrijpen van onszelf en anderen? Wat te doen wanneer wereldbeelden met elkaar lijken te botsen? In dit college wordt inzicht gegeven in wereldbeelden als concept, en hoe je als professional om kan gaan met de wereldbeelden om jou heen.
Dit college wordt gegeven door Arnold Mol, onderzoeker bij het Landelijk Steunpunt Extremisme, en docent religie en filosofie bij de Universiteit van Leiden en Islamic University of Applied Sciences Rotterdam (IUASR).
Presentatie: Perspectieven op minderjarigen in relatie tot radicalisering en extremisme
Radicalisering en extremisme komt steeds vaker voor onder minderjarigen. Hoe moeten we naar deze doelgroep kijken? Daarnaast worden de minderjarige terugkeerders uit Syrië en Irak besproken. Zij vormen een kwetsbare groep, omdat zij vaak langdurig blootgesteld zijn aan oorlogsgeweld en daardoor mogelijk getraumatiseerd zijn. Tegelijkertijd heerst de angst dat deze kinderen, als “terroristen in de dop”, op langere termijn mogelijk in de ideologische voetsporen van hun ouders zullen treden. Hoe verhouden deze twee perspectieven zich tot elkaar? En hoe kijken extremistische ouders zelf naar de opvoeding van hun kinderen?
In deze presentatie bespreken forensisch orthopedagoog Laura Gommers (Landelijk Steunpunt Extremisme) en onderzoeker Layla van Wieringen (Institute of Security and Global Affairs, Universiteit Leiden) inzichten uit de casuïstiek en de wetenschap.
Voorkeur verdiepende sessie
"*" geeft vereiste velden aan